Kategorier
Fermentering

Fermentering Vitlök: Hur du framgångsrikt fermenterar din egen vitlök

Vitlök till maten kan vara extra gott, men inte alla gillar den här rå och starka smaken. Ett sätt att komma runt den starka smaken är att fermentera vitlöken. Detta gör att du kommer åt den goda smaken samtidigt som du se till att det finns väldigt många goda bakterier och egenskaper i vitlöken.

Här kommer vi gå igenom exakt hur du gör för att fermentera din egen vitlök. Så följ med! Klicka på länkarna nedan:

Vitlök i olika färger

Ingredienser du kommer behöva

Ingredienser du kom behöva är:

  • Du behöver ca ett dussin vitlök, ca 10-12 styckena (eller så mycket som fyller din burk).
  • Sedan behöver du saltat vatten (saltlake). För att skapa detta häller du i tre teskedar salt för varje halvliter vatten.
  • Valfria örter kommer du behöva. Det är vanligt att man använder antingen oregano eller basilika, men du kan lika gärna använda timjan eller något annat som du tycker är gott.

Hur du fermenterar vitlök

Steg 1 – Skala vitlöken. Efter det tar du och fyller hela burken tills det är ca 3-4 cm kvar till toppen.

Steg 2 – Häll i saltvattnet och dina valda örter.

Steg 3 – Sätt på själva locket och låt burken stå och fermentera i ca 3-4 veckor. Efter denna tid tar du och lägger den fermenterade vitlöken någonstans kallt, som till exempel i ett kylskåp. De är nu redo att ätas.

Smaklig måltid! Nu har du fått lära dig hur du gör fermentering av vitlök. Se den här videon för att se när någon gör allt detta live.

Lämna ett svar