Kategorier
Fermentering

Fermenterade morötter

Här kommer du får lära dig recept för fermenterade morötter som gör att grönsakens riktiga smaker verkligen kommer fram. Hemligheten ligger i hur du fermenterar.

Det inte många vet om är att det är näringsrikt, hälsosamt och utsökt. Själva morötterna får probiotika som i vanliga fall hade gått förlorade eller förstörts för att de tillagats under för varm temperatur.

Hur du gör fermenterade morötter

När allt är klart så kan du antingen hacka de fermenterade morötterna och ha med i en salt-baserad sallad, såsom tabbouleh, eller äta dem med grönsaker som inte varit med om en fermentering. Oavsett hur du väljer att göra så är det ett hälsosamt drag att lägga till den här typen av fermenterad mat till din lunch eller middag.

Ingredienser

 • 750 gram morötter
 • 3 koppar vatten
 • 2 teskedar salt (helst utan jod)

Utrustning

Du kommer att behöva en glasburk att lägga allt i, det som kallas för fermentering burk.

Instruktioner – Gör så här

 1. Lägg salt i en skål med vatten (i enlighet med måtten du fått).
 2. Tvätta morötterna noga och skär av toppen och roten.
 3. Skala morötterna och skär dem sedan i fina bitar så att de passar perfekt i din fermentering burk.
 4. Ta fram din burk och packa morötterna tätt i burken. Se till att det är så tätt att det inte finns plats för fler morötter. Viktigt är att du längst upp i burken lämnar lite tomt utrymme.
 5. När fermenteringsburken är full med morötter, fyll sedan med saltvatten. Morötterna behöver bli helt täckta med saltvatten.
 6. Sätt på ett lock på burken lite löst. För att fånga upp vätska som eventuellt skulle svämma över under fermenteringen kan du placera en liten tallrik under burken.
 7. Lägg sedan burken i rumstemperatur på något mörkt ställe så att den får vila i 1-2 dagar. Efter nån dag, kolla hur fermenteringen går. Det borde finnas lite bubblor i burken tillsammans med en mild doft som påminner om surkål. Det här är tecknet på aktiv fermentering.

När du känner dig nöjd med smaken kan du lägga burken med fermenterade morötter i kylskåpet. Där är temperaturen visserligen lägre men tillräcklig för att fermenteringsprocessen ska fortsätta. Dina fermenterade morötter kommer vara redo att äta efter 1-2 veckor.

Tips och råd

 • Det är inte nödvändigt att sterilisera din fermentering burk, men det är viktigt att burken är ren och torr på insidan.
 • Morötterna tenderar att krympa något under fermenteringsprocessen. Packa dem därför tätt i burken för att säkerställa att de alltid är under saltvattnet och inte rör på sig.
 • Genom att lagra de fermenterade morötterna på en kall plats i kylen  kommer att hålla morötterna fräscha i mer än 1 månad.

Variationer på receptet för fermenterade morötter

Det finns flera variationer till receptet som du kan göra om du vill:

 • Du kan lägga till vitlök, lök, torkad dill eller olika örter.
 • Lägg till en kryddig touch, släng i chilli eller jalapeno in i mixen.
 • Vill du att det ska bli färgrikt? Lägg till vita, orange eller lika morötter eller andra grönsaker.
 • Gillar du inte salt? Du kan lägga till alternativet vinäger om du vill.

Video på hur du fermenterar morötter