Kategorier
Fermentering

Fermenterade äpplen

Vill du lära dig hur du gör fermenterade äpplen? Då har du kommit helt rätt. Här kommer vi att gå igenom hur man gör steg-för-steg.

För att snabbare komma fram till den informationen du är ute efter kan du klicka på:

Fermenterade äpplen – varför och hur

Varför det är nyttigt

Det inte alla vet är att fermenterade delikatesser är en av de traditionella sederna för att förbereda maten för längre lagring. Själva jäsningsprocessen minskar anti-näringsämnen, vilket är perfekt för en utmärkt matsmältning samtidigt som det ökar biotillgängligheten. Det finns i de flesta helande dieter.

Matsmältningssystemet är en betydande del av vår kropp, och alla sjukdomar både börjar och slutar i tarmen. Vid matsmältningsproblem ackumuleras toxiner i vår kropp och återcirkulerar i vårt blodsystem när de inte tas om hand väl. Att lägga till fermenterad mat (såsom fermenterade äpplen) till vår dagliga diet hjälper till i rengöringsprocessen och förhindrar att det samlas giftiga ämnen och ser till att matsmältningssystemet fungerar normalt.

Hälsofördelar med fermenterade äpplen

Fermenterade äpplen hjälper till att rengöra tarmen och avlägsna skräp från matsmältningskanalen. Jästa äpplen hjälper också till att näringsämnen tas upp kroppen. 

Något som är bra med fermenterad mat, såsom äpplen är:

  • Ökar energin
  • Risken för uppblåshet minskar, därav en plattare mage
  • Din hud blir bättre

Att äta fermenterad mat har traditionellt sett i många delar av världen ansetts vara läkande för kroppen. Som energikälla så är fermenterade äpplen söta och fräscha i smaken.

När du ska göra fermenterade äpplen, använd de krispigaste och sötaste äpplena du kan hitta. Det är för att fermenteringsprocessen då gör dem mjuka och lite syrliga.

Ingredienser

  • 5 koppar med hackade äpplen
  • 1-2 teskedar salt
  • 1 tesked startkultur
  • Örter eller liknande
  • Halvt citronskal
  • Halvt apelsinskal
  • 1-2 kanelstänger
  • 1-2 teskedar kryddnejlika
  • Färsk mynta
  • Färsk rosmarin

Och om du har och vill kan du även krydda det hela lite extra genom att lägga i vaniljbönor, torkad frukt (såsom smaskiga russin och dadlar) och även nötter (såsom goda valnötter och mandlar).

Utrustning

Ni kommer behöva en antingen en fermenteringsburk eller ett fermenteringskärl – det är valfritt vilken av dessa ni väljer.

Instruktioner – Gör så här

För att få fermenterade äpplen ska du följa dessa instruktioner:

  1. Hacka äpplena och blanda i startkulturen.
  2. Lägg ingredienserna i din fermenteringsburk och stäng sedan burken. Se till att inga luftbubblor syns. Dessa burkar fungerar bra då de förhindrar luft från att passera, samt att de är säkra och ganska så enkla att använda.
  3. Efter att du har lagt i alla ingredienser är det dags att lägga till vatten. Fylla inte hela vägen upp, utan lämna alltid lite tomt utrymme längst upp på burken (då fermenterade äpplen ibland expanderar under fermenteringsprocessen). Hur länge du lagrar beror på temperaturen du har i ditt rum. Öppna inte locket allt för ofta under lagringstiden då solljus kan störa själva fermenteringen.
  4. Äpplena är redo att ätas när de smakar eller luktar söta och smaskiga. Här får du se till att smaken inte är “sur”. Låt din näsa guida dig fram. När din fermenterade mat kan du lägga in burken i kylen för att sakta ner fermenteringen. Dina fermenterade äpplen kan ätas inom 2 månader.

Proffs tips!

Se till att saltet du använder alltid är organiskt och jod. Vanligt bordssalt brukar inte rekommenderas.

Video på hur du gör fermenterade äpplen

Här kan du se steg-för-steg hur du gör hela processen hemma. Smaklig måltid!