Fermenterad rödbeta

För dig som gillar fermenterad rödbeta så har du kommit helt rätt. Här kommer du lära dig receptet för hur du fermenterar rödbetor hemma.

Vissa är söta, vissa är sura och andra är bittra – under ett bra tag nu har fermenterad rödbeta varit ett toppalternativ framför andra delikatesser. Det finns flera olika typer av fermenterade grönsaker, inklusive hur man fermentera vitkål, vilket har en vild doft, men fermenterad rödbeta har alltid stuckit ut.

Hälsofördelar med fermenterad rödbeta

Fermenterad mat är full av vitaminer och antioxidanter. De erbjuder kalcium, magnesium och järn till kroppen. Maten innehåller även fibrer och folat, vilket hjälper kroppen i matsmältningsprocessen. Rödbetor har ett naturligt socker, som när den fermenteras, förvandlas till goda bakterier som stärker immunförsvaret.

Historien om rödbetorna

Fermenterad rödbeta är traditionell mat i Östeuropa. Förr brukade rödbetor fermenteras genom använda en naturlig process. Nuförtiden använder människor socker och vinäger för att snabba upp fermenteringsprocessen så att se kan börja äta snabbare.

En hel del människor vet att rödbetan är lagrad på naturligt sätt, men själva konsten kring hur man gör det har i vissa delar av världen sakta börjat försvinna. I andra delar av världen har fermentering levt vidare och används dagligen som ett sätt att öka matens hållbarhet.

Går att krydda till lite extra

Fermenterad rödbeta kan kryddas med exempelvis kummin, dill, svartpeppar och även fänkål. Dessa ingredienser ger inte samma söta smak som man kan få när av ingefära och apelsinskal. Rödbetor är lite syrliga själva, så vi kommer behöva något som för med sig en lite sötare smak och gärna även en lite ljusare färg. Så här är det en god idé att ha med just ingefära och apelsinskal för att få den effekten du är ute efter.

Många grönsaker brukar skäras i små skivor och saltas, men då rödbetor redan är naturligt syrliga så är det en del som väljer att inte salta dem. På så sätt kan de fermentera i sina egna syrliga safter.

Recept – fermenterad rödbeta

Antal portioner

Receptet kommer räcka till 8 personer.

Hur lång tid det tar

  • Tid att förbereda: 30 minuter
  • Fermenteringstid: 2 veckor
  • Total tid: 14 dagar och 30 minuter

Ingredienser

  • 6 rödbetor – Använd dig av sex styckna rödbetor som är mediumstora. Se till att rengöra dem och skära i små bitar.
  • 2 matskedar ingefära – Rengör ingefäran, ta bort skalet och riv i tunna bitar. Lägg undan ingefäran en stund (vi kommer snart använda den när vi gör fermenterad rödbeta).
  • 2 matskedar apelsinskal – Använd minst två apelsiner. Tvätta noga och börja bearbeta skalet. Du borde få ut två matskedar med skal som går att använda.
  • 4 teskedar salt – Använd helst ekologiskt salt utan jod om du kan.
  • 4 koppar saltvatten – Mät upp fyra koppar vatten och häll i 4 teskedarna salt.

Utrustning

Fermentering utrustning du kommer att behöva är följande:

  • Fermentering burk
  • Fermentering vikter (för att hålla allt under vätska)

Instruktioner – Gör så här

  1. I en stor skål, blanda all hackad rödbeta, apelsinskal, ingefära och saltet. Blanda ordentlig så att allt blandas med allt. Låt det sen vila i 20 minuter.
  2. Lägg allt i en fermentering burk. Säkerställ att det inte finns några luftfickor genom att pressa ner allt med fermentering vikter. Häll i saltvattnet och stäng burken.
  3. Ha burken på ett mörkt ställe i rumstemperatur i 2 veckor. När din fermenterad rödbeta är tillräckligt syrlig kan du lägga burken i kylen istället. Den brukar hålla i cirka 6 månader om du tar hand om den väl.

Video på hur du fermenterar hemma

Rulla till toppen