Kategorier
Fermentering

Fermenterad mat: Allt du behöver veta

Är du en surkåls-, kefir- och yoghurtfantast och undrar hur fermentering funkar? Här får både nybörjare och experter lära sig varför fermenterade livsmedel är bra för dig. Titta på videon så förstår du varför det är så nyttigt!

Vill du veta hur bra fermentering egentligen är och hur det förbättrar din hälsa? Klicka på länkarna nedan för att få svar på dina frågor.

Snabba länkar

Vad är Fermentering?

Sedan urminnes tider används jäsningsprocessen som en metod för livsmedelskonservering. Fermentering av mat är ett sätt att omvandla mat med hjälp av svampkulturer och bakterier. Råa grönsaker eller mjölk omvandlas av bakterie- och svampkulturer: pH omvandlas till syra, vilket gör att maten inte försämras så snabbt. Rent historiskt tror man att de gamla babylonierna fermenterade sin mat på detta sättet för mer än 7000 år sedan. Både då och nu fortsätter dessa goda bakterier att boosta vårt immunförsvar. I den här videon får du reda på hur du själv kan fermentera.

Alla hälsoeffekter med fermenterad mat

Här förklarar en riktig expert på området hur de goda bakterierna arbetar dygnet runt för att både kroppen och hjärnan ska fungera optimalt.

Underlättar matsmältningen

Bakterier som fermenterar livsmedel fungerar som försmältning. De skapar enzymer som omvandlar stora organiska molekyler till mindre molekyler. De underlättar assimilationen av stärkelser och proteiner genom att dela råa proteiner i lätt assimilerbara aminosyror och stärkelse och komplexa sockerarter till enkla sockerarter. När man blir äldre minskar produktionen av saltsyra, vilket innebär att magsäcken har svårare att kunna smälta maten ordentligt. Lactobacillus-fermenterade livsmedel främjar produktionen av saltsyra och skyddar samtidigt integriteten hos magen. De gör fibrerna mindre irriterande för tarmarna. Och i den här videon kan du se i detalj hur du skapar egen livsmedel med lactobacillus-bakterier.

En källa till vitamin C

En lakto-fermenterad grönsak innehåller lika mycket, om inte mer, C-vitamin som färska grönsaker. Denna gemensamma och utbredda vitamin, särskilt i färsk frukt, citrusfrukter, grönsaker, är ett av de viktigaste näringsämnena för immunförsvaret, synhälsan, tänderna och för att hantera stress. Rent historiskt, då segelfartygen åkte runt jorden, hade man med sig fat med surkål och saltgurka till besättningarna för att de inte skulle få skörbjugg.

Förstör matlagning C-vitamin?

Å andra sidan, och det här är mycket viktigt: C-vitaminhalten hos surkål minskar inte när den tillagas. Jäsning producerar askorbigen, som är en prekursor för vitamin C. Det omvandlas till vitamin C under inverkan av värme. Här kommer ni få reda på mer om denna omvandlingen.

En källa till vitaminerna K, PP och B

Närvaron av laktobaciller som kommer att stanna i tarmen skapar dessa vitaminer. K, syntetiserad av ost- och växtbakterier, är användbar för att bekämpa benskörhet. PP, även kallad B3, används för att bekämpa pellagra, och syntetiseras av jäst, inklusive bryggerijäst. Grupp B-vitaminer bekämpar en mängd symtom som sträcker sig från stress till hjärt-kärlsjukdom. De skyddar även nervsystemet och celltillväxt.

En källa till kolin

Surkål innehåller kolin som är ett viktigt näringsämne som vi inte konsumerar tillräckligt. Det är en aminosyra som är nödvändig för en frisk lever, hjärta och cellmembran. Den producerar acetylkolin, en signalsubstans som bidrar till minnet och, enligt vissa studier, skulle också vara skyddande mot Alzheimers sjukdom. Vill du få reda på vilka livsmedel som innehåller mat som har genomgått fermentering så kan du hitta dem här i denna videon:

Fermenterade livsmedel är antiseptiska

Skadliga bakterier såsom Shigella, Salmonella och E. coli kämpar för att överleva i konkurrens med laktobaciller. Skydd mot dessa patogener genom intag av jästa grönsaker i en stabil mängd. FAO (FN:s jordbruksorganisation) rekommenderar att mödrar i utvecklingsländerna, där absolut hygien inte är möjligt, fermenterar barnens barnmat. Detta för att förhindra diarré och dysenteri som infekterar barn som matas med barnmat som inte har fermenterad.

Avgiftar maten

Fermenterade livsmedel ger en bio-tillgänglig form av nyttiga bakterier, så kallade ”probiotika”. Dessa probiotika är några av de bästa ingredienser som finns, eftersom de kan eliminera toxiner och tungmetaller. De eliminerar också fytinsyra som finns i spannmål. Detta förhindrar kroppen från att tillgodogöra sig mineraler såsom järn eller kalcium.

Probiotika kan också minska effekten av vissa bekämpningsmedel och nitrater. De motverkar effekten av vissa toxiner och antinutritionella ämnen i frukt och grönsaker.

Finns i välfungerande tarmar

Mikrober som fermenterar livsmedel är bland de som finns i vår tarmflora. De deltar i regleringen och desinfektion av tarmen eftersom de bekämpar patogener som är ansvariga för förruttnelse, typ uppblåsthet, förstoppning eller diarré. En väl fungerande tarm är viktig för den allmänna hälsan. I videon nedan kan du få reda på vad som krävs för att få tarmarna att fungera i topptrim på ett naturligt sätt genom fermentering.

Stärker vårt immunsystem

Vårt immunsystem består huvudsakligen av mikrobiotan, de miljarder bakterier som lever på och i våra kroppar. Det är de som attackerar inkräktare på frontlinjen. Och om våra vita blodkroppar måste ingripa, så är det för att de goda bakterierna har misslyckats. Vi är ständigt attackerade av patogener, men för det mesta är vi inte ens medvetna om det, eftersom mikrobiotan gör sitt jobb väl. Om den är bristfällig, så blir vi sjuka. Fermenterade livsmedel ger bakterier som berikar mikrobiotan och diversifierar den.

Men dödar matlagningen probiotikan?

Även döda efter tillagning förblir bakterierna fördelaktiga eftersom de orsakar att vårt immunförsvar och deras ”lik” tjänar som föda för levande bakterier i våra tarmar. Och här i videon hittar du fem topprecept på mat som genomgått fermentering och nu är fulla med goda bakterier:

Hjälp mot hjärt-kärlsjukdomar

Detta är åtminstone vad en studie om regelbunden konsumtion av fermenterad mjölk avslöjade hos 26 000 personer i åldern 44 till 74 år som följdes under tolv år. Slutligen tyder arbete med kimchi (koreanska fermenterade grönsaker) hos fördiabetiska patienter på att kimchin ökar glukostolerans och minskar insulinresistens. Hos personer som är överviktiga eller feta kan det sänka kolesterolet och blodsockret. Vill du också lära dig hur du kan göra egen föda som sänker kolesterolet i din kropp? Kolla på denna videon:

Bättre näringsupptag

En sund tarmflora och tillräckligt med goda bakterier kan ta upp näring från maten bättre. Att äta fermenterade grönsaker med måltiderna, om så bara under ett litet tag, kommer att göra det möjligt för dig att kunna tillgodogöra dig mycket mer näringsämnen än om du inte har med lite fermenterad mat vid dina måltider. Nåväl, det är inte alltid lätt att göra, men om du har alltid ett litet förråd av fermenterade grönsaker, bör du överväga att ta lite med dina måltider. Till exempel en tesked grönsaker i salladen, lite kefir (hemmagjord yoghurt). I videon nedan får du lära dig mer om hur fermentering är bra för dig.

Plånboken kommer att bli gladare

Du kan skapa ihop ditt eget fermenterade livsmedel för bara några få kronor, hemgjord yoghurt, och jästa grönsaker. Vattenkefir och kombucha är superlätt att göra och superbilligt. När du har startkulturen kan du producera goda bakterier för evigt!

Fermenterad mat håller i månader om du tar hand om dem. Tänk dig surkål, gurka, betor och många andra grönsaker från köksträdgården. Denna magiska process kommer att göra att du kan konsumera dina sommargrönsaker hela vintern utan att de förlorar sina näringsämnen, är inte det fantastiskt?

Slutsats

Trots sitt dåliga rykte, skulle vi inte vara någonting utan bakterier. Bortsett från den generaliserade synen att de är orsaken till sjukdomar, så är de en förutsättning för mänskligt liv. De är de mest förekommande organismerna på jorden och enbart i vår kropp finns det cirka 90% mer bakterier än mänskliga celler.

Så? Vad kommer du att äta eller dricka idag som är fermenterad?

Lämna ett svar