Fermentera Chili: Hur du framgångsrikt fermenterar din egen chili

Fermenterad chili är jättegott att äta året om, för vem gillar inte hettan och sötman? Att blanda chili i gazpacho, salsa eller till och med i fylld peppar – mmm va gott! Det är fullt med vitamin C och gör all mat så mycket godare.

Om du vill lära dig hur du fermenterar chili hemma så har du kommit till helt rätt plats. Klicka på länkarna nedan så går vi igenom exakt hur du gör och smaksätter precis som du vill:

Röd chili

Ingredienser du kommer behöva

Ingredienser du kom behöva är:

  • Valfri peppar. Vissa gillar väldigt stark chili och andra gillar söta. Det är upp till dig att välja vad du gillar.
  • Havssalt. Det här är en av de renaste salterna vi har i butiken.
  • Vatten
  • Vilken krydda som helst. Vissa människor gillar att stoppa i lite vitlök, andra väljer att hälla i lite kanel. Vissa väljer oregano eller timjan, och du kan även välja persilja eller lök. Det är fritt för dig att leka runt lite med smakerna här.

Hur du fermenterar chili

Steg 1 – Häll 3 matskedar med salt för varje halvt liter vatten du använder. Skapa lite salt vatten och ha redo för att hälla i, men häll inte i än. Det gör vi vid ett senare steg i processen.

Steg 2 – Skölj all chili du kommer använda. Vissa gillar även att skära dom i små strimlor men om du vill kan du använda dem hela som de är.

Steg 3 – Lägg hälften av kryddorna i botten av burken. Fyll två tredjedelar av burken med chili och lägg sedan på resten av kryddorna. Fortsätt fylla på med chili tills det är nästan 3-4 cm med luft till toppen av burken.

Steg 4 – Häll över saltvattnet du skapat i burken tills all chili är övertäckt.

Steg 5 – Se till att all chili är under vatten. Om du behöver kan du använda en vikt för att trycka ner chilin. För att fermenteringsprocessen ska komma igång och bara goda bakterier skapa behöver allt vara under vatten. När allt är under vatten täpper du till med ett lock.

Steg 6 – Förvara den stänga burken i rumstemperatur. Du får låta burken vara där och komma på plats under några dagar tills du känner att smaken är tillräckligt god för dina smaklökar. Du kommer att behöva öppna upp locket dagligen för att släppa ut gaser som har skapats.

Steg 7 – När chilin är fermenterad och smakerna precis som du vill ha det flyttar du burken till kylskåpet.

Så där! Nu har du fått lära dig hur du gör fermentering av chili. Se gärna videon här för att se hur man gör det live.

Lämna en kommentar

Rulla till toppen